Üzleti

Szerzői jog & Média

Szerzői jog, know how, felhasználási szerződések - bízza szakértőre.

A szerzői és szomszédos jogok, a média és a hírközlési jog területén mind a jogalkotói, mind a jogalkalmazói oldalról rendelkezem tapasztalattal, hiszen korábban dolgoztam a hírközlési jog területén az államigazgatásban, majd később médiacégeknél.  

 

A mindennapjainkban is, és az üzleti életben is rengeteg területen kerül szóba a szellemi alkotások joga. A szerzői jogra és az iparjogvédelemre tekintettel kell lenni a zeneiparban, a könyvkiadásban, a ruhatervezésnél, a rádiós- és televíziós műsorszolgáltatásoknál, a reklámiparban, a szoftveriparban, a filmgyártásban, a színházakban, és a tervezőmérnöki tevékenységnél is, de ezen kívül is számos területen.

Minden, ami új, egyéni, eredeti alkotás eredménye, védelemben részesülhet, nem csak az alkotások, de az ismeretek is (know how.) Ha Ön az alkotó, vagy ha Ön kívánja felhasználni más alkotását, a szerzői jogot egyaránt ismernie kell. 

A napjainkban oly népszerű és kikerülhetetlen marketing kommunikáció is elképzelhetetlen szerzői jogi  és médiajogi ismeretek nélkül. A mindennapi munkavégzés során minden cég szembesül reklámjogi kérdésekkel, problémákkal. A reklámozás, a promóciók szervezése, a közösségi oldalakon való jelenlét kiváló eszköz a cégek számára ahhoz, hogy megismertessék nevüket, termékeiket a fogyasztókkal, ennek során azonban nap mint nap rengeteg jogi kérdés merül fel (szerzői jogi kérdések, pl. fotók, videók felhasználása; adatvédelmi kérdések, az adatkezelések NAIH-nak való bejelentése; közösségi oldalak speciális promóciós szabályozása, reklámanyagok jogi véleményezése, játékszabályzatok elkészítése stb.) 

A szerzői jog védelemben részesíti az irodalmi, tudományos, és művészeti alkotásokat, amennyiben az alkotás a szerző szellemi tevékenységének eredménye, és egyéni, eredeti jelleggel rendelkezik. Ezen kívül védelemben részesülnek - az ún. szomszédos jogok révén - a művek felhasználásához kapcsolódó teljesítmények.

A védjegy egy olyan megjelölés (szó, jelmondat, logó, ábra, de akár grafikailag ábrázolható hang vagy térbeli forma is lehet), amely alapján egy termék vagy szolgáltatás megkülönböztethető, beazonosítható lesz.

A formatervezési mintaoltalom a termék külső, esztétikai megjelenését, dizájnját védi. Az oltalom feltétele, hogy a dizájn új és egyéni jelleggel rendelkezzen.

Ha a felek az üzleti életben akként működnek együtt, hogy az egyik partner a másik rendelkezésére bocsátja az ő nevét (védjegyét) és az ehhez kapcsolódó know how ismereteit (jellemzően tehát szerzői vagy iparjogédelmi jogokat) és a másik partner a termék előállítása vagy szolgáltatás nyújtása során ezeket hasznosítja, akkor franchise-ról beszélünk. 

Szerzői joggal és iparjogvédelemmel kapcsolatban ezekben az ügyekben fordulhat hozzám: 

 • szerzők és előadóművészek képviselete szerződéskötés során, hatóságok előtt vagy peres eljárásban
 • számítógépi programalkotásokkal (szoftverekkel) kapcsolatos jogi kérdések  
 • színházak, társulatok, médiatartalom-szolgáltatók, más alkotók képviselete szerződéskötés során, hatóságok előtt vagy peres eljárásban
 • médiaszolgáltatáshoz szükséges hatósági ügyintézés
 • felhasználási szerződések
 • reklámfilmek, filmek, színházi előadások jogi háttere (pl. felhasználási, illetve felhasználással vegyes vállalkozási/megbízási szerződések a közreműködőkkel, filmforgalmazási szerződés, támogatási szerződések, együttműködési megállapodások stb.)
 • promóciók véleményezése, játékszabályzatok elkészítése 
 • eljárás közös jogkezelő szervezeteknél
 • hírközlési szolgáltatásokkal kapcsolatos üzleti megállapodások jogi menedzselése
 • ÁSZF-ek készítése
 • szolgáltatásnyújtás szerződéses rendszerének komplex menedzselése
 • a média és telekommunikáció területén tevékenykedő társaság működésének megfeleltetése a GDPR-nak
 • jogi képviselet know how-t sértő magatartások esetén 
 • védjegyekkel kapcsolatos ügyek 
 • franchise szerződések 
 • formatervezési mintaoltalommal kapcsolatos ügyek 

Akár szerző, akár felhasználó, akár egy felelős ügyvezető, aki biztosítani kívánja, hogy a vállalati kommunikáció megfelel a jogszabályoknak, bízza szerzői jogi ügyeit szakértőre. Itt tudja felvenni velem a kapcsolatot >> 

 

Foglaljon időpontot konzultációra.

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon, emailben vagy skype-on. 

KAPCSOLATFELVÉTEL