Üzleti

Határokon átnyúló tranzakciók

A nemzetközi szerződésekhez speciális szakértelem kell.

Ha vállalkozásával a nemzetközi piacokon is jelen van, tudnia kell, mi az, ami semmiképpen nem maradhat ki egy szerződésből, és jó, ha ismeri a határokon átnyúló polgári peres ügyekre vonatkozó EU-s szabályokat is. 

 

A mai globális világban a cégek aligha kerülhetik el a határon átnyúló ügyeket és a nemzetközi jogérvényesítést. Ha a szerződő felek különböző államokban székhellyel rendelkező vállalkozások, vagy ha ugyan azonos államban tevékenykednek, de a teljesítés helye külföldön van, a szerződés máris nemzetközi elemekkel rendelkezik. Legyen szó kereskedelmi szerződésekről, disztribúciós megállapodásokról, vagy egy külföldi társaságban való részesedés vásárlásról, bízza az ügyét olyan szakértőre, akinek van tapasztalata a nemzetközi üzleti megállapodások, és a határon átnyúló polgári pereskedés terén.  

A jogi buktatók elkerülhetők, ha szerződéseit gondosan előkészíti. Ne feledje, hogy nemzetközi szerződések esetén az egyik legfontosabb kérdés arról rendelkezni, hogy mi a teendő vita esetén. Választhatják az arbitrációt vagy maradhatnak a peres úton való vitarendezésnél. A joghatóságról és az irányadó jogról a felek megállapodhatnak - ilyen kikötés hiányában az EU direktívák fogják kijelölni a jogérvényesítés helyét és az alkalmazandó jogot.  

Jó tudni, hogy a határon átnyúló ügyek egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében, illetve más tagállamban honos alperes elleni igények érvényesítésének egyszerűsítése céljából az EU a következő eljárásokat vezette be:

Európai fizetési meghagyás

Ha olyan személytől követel pénzt, aki nem tagadja, hogy tartozik Önnek a szóban forgó összeggel (nem vitatott pénzkövetelés)

Európai végrehajtható okirat

Ez lehetővé teszi, hogy a nemzeti bíróság által hozott ítéletet, bírósági egyezséget vagy közokiratot más tagállamban is végrehajtsák.

Kis értékű követelések európai eljárása

Az eljárás az 5000 EUR-t meg nem haladó, határon átnyúló követelések esetén alkalmazandó.

A fentiek alá nem sorolható, általános polgári jogi ügyekre a „Brüsszel I.” rendelet (44/2001/EK rendelet) az irányadó, amely meghatározza, hogy a határon túli jogvitákat mely bíróság tárgyalja, valamint hogy miként ismertethető el és hajtatható végre az ítélet egy másik tagállamban.

Nemzetközi vonatkozású szerződések és másik EU tagállamban történő igényérvényesítés, pereskedés kapcsán forduljon hozzám bizalommal a kérdéseivel >>

 

Foglaljon időpontot konzultációra.

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon, emailben vagy skype-on. 

KAPCSOLATFELVÉTEL