Személyes

Mediáció

Nem hibást keresünk, hanem megoldást.

"Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, amivel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött." (Wass Albert")

 

A mediáció a megoldás-orientált embereknek való, akik nem ragadnak le a problémáknál, hanem azt keresik, mi működik nekik - és mindenki másnak:

  • gazdasági ügyekben, ha a felek között szoros érdekösszefonódás, üzleti kapcsolat áll fenn, amelyet nem akarnak megszakítani
  • házastársak, élettársak között, akiket összekötnek a közös gyermekek
  • párkapcsolati válság esetén, ha a felek célja egyértelműen a kapcsolat folytatására irányul.

 

Konfliktushelyzetben a felek érdeke legtöbbször nem csupán a vita rendezése, hanem a felek közti kommunikáció helyreállítása, a jövőbeni kapcsolat fenntartása.

A mediáció egy alternatív vitarendezési eljárás, amely során a felek mérlegelik, hogy milyen döntést hozna ügyükben a bíró, és ehhez képest mi az a "jó kompromisszum", amit ők maguk már most meg tudnának hozni, úgy, hogy lehetőség szerint mindannyian nyertesnek érezzék magukat?

A mediáció során az érintett felek nem azt keresik, hogy ki a hibás. Nem bizonyítékokat gyűjtenek, hanem megoldásokat.

Mint mediátor, azt vallom, a legnagyobb hozzájárulás, ha ahhoz segítem hozzá a feleket, hogy maguk találják meg, mi az, ami számukra működik. Jogvitában, érdekvitában egy ilyen egyezséghez hozzásegíteni a feleket igazi szakmai siker a számomra.

 

Közvetítői tevékenységemről

 

Mediátori végzettséget az Umathum Mediátor Akadémián szereztem, és elsősorban családi, gazdasági, valamint munkaügyi vitákban vállalom a felek közötti közvetítést:

  • mediáció a munkavállaló és a munkáltató között felmerült bármilyen jogi vagy érdekvita esetén
  • mediáció családi ügyekben: gyermekelhelyezés, kapcsolattartási ügyek, válás, élettársak különválása, házassági vagyonközösség megszüntetése
  • nemzetközi elemet tartalmazó családi ügyek (pl. külföldre költözött pár válása, különválása, gyermekelhelyezés ha a szülők különböző államokban élnek, gyermek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatos ügyek, különböző nemzetiségűek házasságából ill. együttéléséből származó viták
  • mediáció az üzleti életben: cégtársak közötti konfliktusok, partnercégek közötti viták, tartozások tárgyalásos úton történő rendezése stb.

 

Ügyvéd vagy mediátor?

 

Gyakori, hogy ügyfelem úgy érkezik hozzám, hogy egy jogvitában kér segítséget, de hamar kiderül, hogy valójában az érintettek közötti problémás viszonyrendszer kibogozása, az érzelmek letisztázása szükséges ahhoz, hogy előrelépés következhessen be az ügyben. Ilyenkor a mediáció hatékonyabb lehet.

A mediáció egy technika, ami hozzásegítheti a feleket ahhoz, hogy meg tudjanak egyezni. Ez nem egy formális eljárás, minden eset más és más: a felek igényei és az eset egyedi körülményei alakítják. A közvetítő fő szerepe (ellentétben az ügyvédével) nem is igazán az egyezség tartalmának kialakításában van, mint inkább abban, hogy mennyire tudja "tartani a teret" a felek számára ahhoz, hogy a parttalan viták zsákutcája helyett a megoldások felé haladjanak.

Mint mediátor, lehetőségem van rá, hogy az adott ügyben kívülállóként, semleges félként új lehetőségek felé tereljem a feleket.

Jellemzően már úgy érkeznek hozzám, hogy hosszabb ideje fennáll közöttük a vita, és mindenkinek van már egy berögzült álláspontja. Egy ideje már nem jutnak előre, csak ugyanazokat a köröket futják.

Mint közvetítő, nem feladatom választ nyújtani a feleknek - ők fogják megtalálni, mi működik számukra. Éppen ezért a legjobb eszköz ilyenkor, a kérdezés. Hiszem azt, hogy a legnagyobb hozzájárulás, ami lehetek a vitában állók számára, ha ahhoz segítem hozzá őket, hogy nagyobb tudatossággal lássanak rá a helyzetre. A cél, hogy megtalálják azt, ami számukra működik.

 

Mi a mediáció?

Gyors, gazdaságos, békés konfliktusrendezés, amelyre hazánkban 2003 óta van jogi lehetőség. A mediáció a gyakran nehézkes és merev peres eljárás összes hátrányát kiküszöböli, azzal szemben kizárólag előnyökkel rendelkezik:

- végtelenül rugalmas

- töredék költséggel jár

- rendkívül gyorsan lezajlik

- és joghatásában ugyanazt az eredményt adja.

 

Ha nem biztos abban, hogy a mediációra van szüksége, hívjon fel, és egy pár perces konzultáció során feltérképezzük, lehetséges alternatívát jelent-e az Ön számára ez a módszer. Írásban is felteheti kérdését, és válaszolok Önnek, hogy ügyében célszerű-e a közvetítői eljárás választania >>

 

 

 

Foglaljon időpontot konzultációra.

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon, emailben vagy skype-on. 

KAPCSOLATFELVÉTEL