Blog

Családjogi kisokos koronavírus idején

Önmagában a járvány nem változtat szülői kötelezettségein és jogain

Változtat-e valamit a szülői felügyeleti jogok gyakorlásán a koronavírus világjárvány idejére elrendelt vészhelyzet illetve a 2020. március 28-tól érvényes kijárási korlátozás?

 

  

A szülői jogok változatlanok

A kérdésre a válasz röviden: nem, a rendkívüli helyzet nem jelent változást a szülői felügyeleti jogok, a tartásdíj, vagy a kapcsolattartás tekintetében. Lássuk azonban, milyen kérdések merülnek fel.

content img

  

A veszélyhelyzet miatt elrendelt intézkedések 

A koronavírus világjárvány idején a tömeges megbetegedések megelőzése, a járvány terjedésének lassítása érdekében indokolt az ún social distancing, vagyis közösségi távolságtartás: kívánatos, hogy mindenki elsősorban azokkal érintkezzen, akikkel egy háztartásban él, illetve a lehető legtöbbet tartózkodjon otthonában, és minimalizálja a személyes kontakttal járó tevékenységeket.

Elvált szülők esetében a gyermekek két háztartás között ingáznak rövidebb-hosszabb időközökkel, így fokozottabb együttműködés várható el mindkét szülőtől az egészségügyi ajánlásokhoz való alkalmazkodás érdekében, de ezen túlmenően a rendkívüli helyzet nem jelent változást a szülői felügyeleti jogok, a tartásdíj, vagy a kapcsolattartás tekintetében.

A szülői felügyeleti jogokat változatlanul gyakorolja a gondozó szülő vagy – közös felügyelet esetén – a két szülő együttesen. A kapcsolattartás rendje nem változik, és a tartásdíj összegét sem lehet egyoldalún módosítani.

Természetesen arra lehetőség van, hogy a szülők közösen úgy döntsenek, hogy változtatnak – akár csak átmeneti időszakra – az eddigi renden, amennyiben közöttük ebben egyetértés van. Családi helyzetekben egyébként is mindig az egyezség a legoptimálisabb megoldás, de a jelenlegi helyzet még inkább felerősíti a szülők kooperációjának szerepét. Nem tudják elkerülni, hogy egyeztessenek egymással a legfontosabb kérdéseket illetően, például a gyermek és az egész család védelme érdekében a megbetegedés megelőzése érdekében tett óvintézkedésekről, illetve arról, hogy hogyan járnak el, ha akár a gyermek, akár a szülő - esetleg mindkét szülő - megbetegszik, kórházba vagy karanténba kerül.

 

Karantén esetén

A szülői felügyeleti jogok karantén elrendelése vagy egy terület lezárása esetén sem írhatók felül, a szülő a kiskorú gyermekével lehet (de a karantén szabályait be kell tartani) méghozzá a gyermek a gondozó szülővel maradhat, illetve hozzá vissza kell kerülnie a másik szülőtől.

 

A tartásdíj nem csökkenthető

A családokban átmeneti anyagi nehézségek merülhetnek fel, amelyek szintén közös megoldást kívánnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a különélő szülő nem jogosult egyoldalúan csökkenteni a tartásdíjat arra hivatkozással, hogy az állását elveszítette vagy a vállalkozása nehéz helyzetbe került. Ha a gondozó szülő nem járul hozzá a tartásdíj csökkentéséhez, akkor a korábbi megállapodás vagy ítélt szerinti összeg csökkentését csak bíróságtól lehet kérni, tartásdíj leszállítása iránti keresettel, amennyiben annak feltételei igazoltan fennállnak.

 

Önmagában a járvány nem ok a kapcsolattartás megtagadására

A kapcsolattartási rendet önmagában a rendkívüli helyzet nem írja felül, alapesetben a szülők a korábbi rendtől csak közös megegyezéssel térhetnek el. A járványhelyzet nem használható indokul sem arra, hogy a gyermeket a gondozó szülő a különélő szülőtől elzárja, sem arra, hogy a különéllő szülő a kapcsolattartás után önkényesen magánál tartsa a gyermeket. Elvárható azonban mindkét szülőtől, hogy mindent megtegyen a gyermek (és egymás) biztonsága érdekében, erről és minden más fontos tudnivalóról, járványügyi kockázatot jelentő tényről a másik szülőt informálja, így például értelemszerűen arról, ha a kapcsolattartást megelőzően beteg személlyel érintkezett, vagy saját magán betegség tüneteit észleli, stb.

A kijárási korlátozás idején is elmehet a szülő a kapcsolattartás kezdő időpontjában a gyermekért. A szokásos időpontban pedig ugyanúgy vissza kell vinnie.

Előfordulhat azonban olyan többlet tényállási elem, ami miatt indokolt a kapcsolattartást átmenetileg más módon megoldani. Például ha a szülők különböző országokban élnek, és a szülő utazott, vagy a gyermek maga is ingázott annak érdekében, hogy a különélő szülővel töltse az időt, értelemszerűen az utazási korlátozásokra tekintettel ilyen esetben a kapcsolattartás elmarad. Ha a gyermek vagy a szülő megbetegszik, akkor is.   

Fontos, hogy ha betegség vagy járványügyi kockázat miatt a kapcsolattartás nem valósulhat meg, akkor azt utóbb be kell pótolni.

 

A bíróságok nem álltak le

Jellemző, hogy az elvált szülők nem tudnak könnyen szót érteni egymással, és vita esetén ügyvédhez fordulnak. A kialakult rendkívüli helyzetre a családjog nem rendelkezik speciális szabályokkal, az általános szabályokból kell kiindulnunk.

Amennyiben a szülők a felügyeleti jogokat közösen gyakorolják, de valamely kérdésben nem tudnak egyezségre jutni, általában a gyámhatóság dönt az adott kérdésben.

Ha a kapcsolattartás van akadályoztatva, és annak pótlása nem valósult meg, akkor végeredményben – a legújabb szabályok szerint – a bírósághoz lehet fordulni. 

Ha a szülők éppen most szakítanak, vagy különválásuk óta még nem voltak szabályozva a szülői felügyelettel összefüggő kérdések, peres eljárást a jelenlegi helyzetben is változatlanul tudnak indítani. A bíróságok nem álltak le, de fontos tudni, hogy jelenleg korlátozásokkal működnek. A keresetek benyújthatók, a perek előkészítése kizárólag zajlik, ebben a szakaszban nincs személyes meghallgatás. A soron kívüli és az ideiglenes intézkedéseket a bíróságok meghozzák, de a tárgyalásokat csak elektronikus hírközlési eszköz útján, távmeghallgatással lehet megtartani. 

A kereset benyújtásának előkészítésére kényelmes lehetőség van az ügyvéd és az ügyfél személyes kontaktjának minimalizálásával, bármelyik online platform (video chat) segítségével. A kereset beküldése az ügyvéd által elektronikus úton történik. 

Nincs tehát akadálya a családjogi igények érvényesítésének. Ugyanakkor gyorsabb megoldás lehet a szülők közötti megállapodás megkötése. Ha gyermekekről van szó, akkor a jogi eljárásoknál mindig célravezetőbb a mediáció, vagyis az, ha a szülők megpróbálnak egy működő kompromisszumra jutni az adott kérdésben. Az egyeztető tárgyalásokhoz az online mediáció lehet az egyik leghatékonyabb eszköz. (Amennyiben többet szeretne erről tudni, akkor kérem, vegye fel velem a kapcsolatot itt >>)

 

Online egyezségkötés 

Talán korábban nem volt annyira ismert tény, de szerződéskötések is lebonyolíthatók elektronikus hírközlő eszközök segítségével, az ügyvédi kamara által meghatározott protokoll szerint ehhez az ügyfél oldalán mindösszes skype programra van szükség.

A világjárvány mindannyiunkat arra kényszerít, hogy változtassunk életmódunkon, gondolkodásmódunkon, hozzáállásunkon. Új dolgokat tanulunk – elsősorban magunkról, és lehetőségünk nyílik rá, hogy együttműködjünk, másként, mint eddig. Keressünk új utakat egymáshoz, annak ellenére, hogy fizikailag távolságot kell tartanunk. Bár kint a világban éppen egyfajta egészségügyi hadviselés zajlik, ügyeljünk rá, hogy ez ne okozzon további békétlenséget, háborút a mi saját környezetünkben.

  

Ha ügyvédre vagy mediátorra van szüksége, itt tudja felvenni velem a kapcsolatot >>

 

Foglaljon időpontot konzultációra.

Vegye fel velem a kapcsolatot telefonon, emailben vagy skype-on. 

KAPCSOLATFELVÉTEL