Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

mediacio

Mediáció
"Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, amellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött." (Wass Albert)

Mediáció gazdasági ügyekben

 

 

Egy évekig elhúzódó, drága per helyett inkább megegyezést kötne üzleti partnerével, de úgy érzi, képtelen szót érteni vele?

 

Üzleti partnerét és Önt a kialakult vita ellenére szoros szálak kapcsolják össze, ezért fontos a megegyezés, és a jövőbeli kapcsolat fenntartása?

 

A konfliktus részleteit nem szívesen teregetné ki a bíróságon, inkább egy semleges, pártatlan, titoktartásra kötelezett szakértő közvetítését venné igénybe?

 

Szeretné rendbe hozni kapcsolatát kollégájával, cégtársával, üzleti partnerével, vagy éppen a főnökével?

 

Ilyen helyzetekben

hatékony segítő módszer

a gazdasági mediáció!

 

A mediáció >> a korábbi nehézkes és merev peres eljárás összes hátrányát kiküszöböli, azzal szemben kizárólag előnyökkel rendelkezik:

 

- végtelenül rugalmas

- töredék költséggel jár

- rendkívül gyorsan lezajlik

- és joghatásában ugyanazt az eredményt adja.

 

Ha mindkét félnek szándékában áll a megegyezés, válassza a mediációt. A legtöbb gazdasági ügyben ez sokkal ésszerűbb választás, hiszen olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb, mint a peres út.

 

Tegyük fel, hogy két cég között jogi vita merül fel, és 5 millió forint a vitatott összeg.

 

Várható költségek polgári per esetén:

 

- A peres eljárás illetéke: 6 %, vagyis  300.000 Ft

- perköltség, szakértői díjak, min. 200.000 Ft

- ügyvédi munkadíj min. 250.000 Ft

- amennyiben az ítélet alapján a másik fél nem fizet, a végrehajtási eljárás eljárás költségei (illeték, költségek előlegezése), kb. 300.000 Ft

- ha a végrehajtás (akár csak részben) eredménytelen, akkor a megnyert per ellenére is veszteséggel zárul az ügy a fél számára ( -5.000.000 Ft.)

 

Várható költségek mediációs eljárás esetén:

- kb. 10-15 közvetítői munkaóra (300.000 Ft)

- esetleg: egyezségi kísérletre idézés illetéke (15.000 Ft) vagy a közjegyzői okiratba foglalás költsége 

 

Vagyis látható, hogy ekkora összegnél már csupán a per megindítására, az illetékre fordított összeg fedezi a teljes mediációs eljárás költségét.

 

Költséghatékonysága mellett további előnyei a mediációnak:

 

- Gazdasági ügyekben gyakori jelenség, hogy a feleket, mint hosszú távon együttműködő üzleti partnereket, a kialakult vita ellenére is szoros szálak kapcsolják össze, így nem csak az adott vita rendezése a cél, hanem a felek közötti jövőbeni kapcsolat fenntartása is. A mediációs eljárás ezt - szemben egy perrel, ahol egyik fél szükségszerűen vesztes lesz - elősegíti. Helyreáll, és a jövőben is megmarad felek között a kommunikáció és az üzleti kapcsolat.

 

- Rendkívül fontos az időtényező (nem mindegy, mikor jut pénzéhez a cég),  és a hatékonyság (hiába nyerjük meg a pert, ha a másik fél nem fizet.)

 

- Az üzleti életben gyakori, hogy a felek között olyan szempontok is érvényesülnek, amelyeket egy nyilvános bírósági tárgyaláson nem szívesen tergetnének ki. Ilyenkor előnyös, hogy senki mással nem kell megosztani ezeket a bizalmas információkat, csak a semleges, pártatlan, és titoktartásra kötelezett mediátorral, és vele is csak olyan mértékben, amilyen mértékben a felek kívánják.

 

- Jobb ma egy egyezség, mint egy évekig elhúzódó, bizonytalan kimenetelű per  (Az esetek 95 %-ában egyik fél sem lehet biztos a pernyertességében.)

 

- Jobb ma egy egyezség, mint 2-3 év múlva egy olyan ítélet, amelyet a felek ma még nem látnak előre, és lehet, hogy majd nem akarnak, vagy nem tudnak betartani. A mediációban nincs vesztes!

 

win-win

 

- Természetesen a felek bármelyik ponton dönthetnek úgy, hogy mediáció helyett mégis inkább pert indítanak. Vagyis: nincs veszíteni való. A peres eljárás illetékébe pedig bele lehet számítani a mediációra fordított költségeket, de maximum 50.000 Ft-ot.

 

Gazdasági ügyekben nincs gyorsabb és eredményesebb megoldás, mint az egyezségkötés, éppen ezért ügyfeleimnek minden esetben fel szoktam hívni a figyelmét a mediáció lehetőségére. Természetesen ügyfeleimé a választás lehetősége. 

 

További ügytípusok, amikor gazdasági mediációt lehet igénybe venni:

- cégek közötti jog- és érdekviták

- munkavállaló és munkáltató közötti viták

- munkahelyen belüli konfliktusok

- örökösödési ügyek

 

Munkaügyi mediáció:

 

A mediációs eljárás nagyon hatékony a munkáltató és a munkavállaló közötti viták, konfliktusok esetén.

Leggyakoribb példa, hogy a munkáltató el akarja bocsátani a dolgozót, azonban a felmondással kapcsolatban kifogás merül fel. Ilyen esetben a peres út túl hosszadalmas és költséges, a munkavállalónak általában sokkal hamarabb van szüksége megoldásra. Ilyenkor a mediátor segíthet közvetíteni a felek között.

 

Szakterületek

Gazdasági mediáció »

Alternatív konfliktuskezelési eljárás cégek közötti vitákban; munkaügyi mediáció

Válási mediáció »

Egyezségkötés válófélben lévő házastársak, különváló élettársak között

Párkapcsolati mediáció »

Párkapcsolati konfliktusok feloldása

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil