Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

DSC 7029 ok ka

A választás a legnagyobb kapacitásunk. Öleljük magunkhoz a különbözőségeinket, ahelyett, hogy elítélnénk és rosszá tennénk a másikat. Teremtsünk egy nagyszerűbb világot. Mit választasz? 

Ügyvédi munkám mellett mediátorként is tevékenykedem. Hogy épp melyik szerepben járok el, ez az ügyfél kérésétől, az ügy típusától függ.

 


Sokan keresnek meg úgy, hogy megegyezést szeretnének kötni, de már az első mondatok után kiderül, hogy jogi tanácsadásra is szükségük van, és ügyvéd által ellenjegyzett dokumentumba szeretnék foglalni a megállapodást - ilyenkor tájékoztatom őket, hogy ezt ügyvédként eljárva tudom csak vállalni. Bonyolultabb ügyekben, vagy például családjogi ügyekben, ahol gyermekek is érintettek, vagy nagyobb vagyonról van szó, az alapos jogi felkészültség és a szakmai ismeretek feltétlenül szükségesek. A mediátor viszont nem adhat tanácsot, és az általa készített megállapodás sem ellenjegyezhető.

 

Más esetekben úgy érkezik hozzám az ügyfél, hogy egy jogvitában kér segítséget, de azonnal látszik, hogy valójában az érintettek közötti problémás viszonyrendszer kibogozása, az ügyfél érzelmeinek letisztázása szükséges ahhoz, hogy előrelépés következhessen be az ügyben. Ilyenkor is hasznosak jogi héttérismeretek, amire viszont igazán szükség van, az az empátia, a pszichológiai érzék, és emberismeret.

 

Szeretem, hogy többféle eszköz van a kezemben.

 

„Akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz" 

 

Pedig a megoldás érdekében néha inkább csavarhúzó, fogó vagy emelő kell. 

 

 

kreatvitás

 

Ügyvédként és mediátorként is folyamatosan továbbképzem magam. A jogi környezet állandóan változik, ezt követni kell - azon kívül törekszem rá, hogy az általam választott szűkebb szakterületeken (elsősorban családjog, társasági jog, munkajog, ingatlanjog, és szerzői jog) belül igazán elmélyült tudással rendelkezzem.

 

A közvetítők számára vannak kötelező képzések, mindig lehet szakosodni is, de nekem egyébként is az a tapasztalatom, hogy ehhez a munkához folyamatosan fejlődni kell. A mediáció nem egy formális eljárás, minden eset más és más, a felek igényei, és az egyedi körülmények alakítják. A közvetítő fő szerepe nem az egyezség tartalmának kialakításában van, hanem abban, hogy mennyire tudja tartani a teret a felek számára, annak érdekében, hogy ne a parttalan viták zsákutcájába, hanem a konstruktív megoldások irányába haladjanak.

 

Mint mediátor, lehetőségem van rá, hogy az adott ügyben kívülállóként, semleges harmadik félként új nézőpontok felé tereljem a feleket. Ezt egyébként általában akkor sem mulasztom el, amikor ügyvédként járok el. Jellemzően itt arról van szó, hogy a felek úgy érkeznek hozzám, hogy már hosszabb ideje fennáll közöttük a vita, és mindkettőjüknek van már egy berögzült álláspontja. Úgy is mondhatnám, hogy azt a bizonyos csontot már régóta rágják. Egy ideje már nem jutnak előre, csak ugyanazokat a köröket futják. Ilyenkor az ügyvéd vagy a mediátor feltehet egy-két olyan kérdést, ami arra jó, hogy kizökkentse a feleket. A kérdés mindig elindít valamit, ha a felek eltűnődnek rajta, már bejöhet egy olyan új nézőpont, amire addig nem gondoltak, és ami elindíthat egy változást.

 

 

 

Úgy vélem, az igazi hozzájárulás a vitarendezés során, ha sikerül kimozdítani a holtpontról az ügyet. Ezért általában a nézőpontokat érdemes megvizsgálni minden vitás helyzetben. Ha a konfliktus már kiterjedt, a felek általában nem látnak tovább az orruknál, és ahhoz, hogy új nézőpontból is rálássanak a helyzetre, jól jön a kívülállók segítsége. A családtagok, barátok bevonása mégsem célszerű, hiszen ők is elfogultak, másrészt meg később csak kellemetlenség származhat abból, hogy részt vállaltak valamelyik oldalon a vitában. A mediátor pártatlan, semleges, egyik fél felé sem részrehajló. Nem célja, hogy megkeresse, kinek van igaza! Ez nagyon fontos kiinduló pont. Ha az egyiknek igaza van, akkor a másik szükségszerűen veszít – ez nem megoldás. A megoldás a win-win helyzet, egy olyan kompromisszum, amely még mindkettőnek belefér, és amelyben mindketten nyertesnek érzik magukat.

 

Minden egyes új szempont, amit a konfliktusba beviszünk, megváltoztatja egy kicsit az ügyet. És minden kicsi változással távolodunk attól az áldatlan állapottól, ami akkor állt fenn, amikor megkerestek. Mindig örömteli számomra, ha azt látom, valami csak egy kicsit is elindul, megmozdul, alakul - hisz a kis változásból később nagyobb is lehet. Hogy pontosan mi az út, mi a cél, az a felektől függ, nem kész megoldásokat adok kezükbe, mediátorként egyáltalán nem ez a szerepem. Csak az együtt előre közösen kijelölt irányt (hogy legyen valami megoldás) segítek tartani nekik.

 

A mediáció egy olyan módszer, amely során tudatosan törekszünk a konfliktus megoldására. Nagyon fontos, hogy tudati szinten dolgozunk tehát. Ennek kapcsán gyakori kérdés, hogy van-e köze a mediációnak a pszichológiához? Minden konfliktusban látnunk kell az embert, az emberi viszonyokat. Az emberi lélektől nem igazán lehet elvonatkoztatni, és különösen családi ügyekben lehetetlen csak jogesetet látni egy problémában. A jognak is van emberi oldala! De tény, hogy a jog eszközeivel nem mindig tudunk a megoldáshoz eljutni, azok nem mindig elegendőek, van, hogy dolgozni kell más területeken is az igazi eredmények érdekében.


Az elemzés, az analizáció a pszichológia feladata, és amennyiben a konfliktus oka valamelyik fél mentális zavarára, belső személyes konfliktusára, gyermekkori sérelmeire vagy más hasonló okokra vezethető vissza, szükség lehet pszichológus, vagy más, tudatalatti módszerekkel dolgozó szakértő bevonására. 

 

A mediátornak is ébernek kell azonban lennie a játszmákra.

 

Amit én rendkívül hasznosnak találok a mediátori praxisomban, az a kérdések, a kérdésfeltevés. A legnagyobb hozzájárulás, ami lehetek az egymással vitában állók számára, ha ahhoz segítem őket hozzá, hogy nagyobb tudatossággal lássanak rá a helyzetre.


Nagy különbség, hogy ha ügyvédként járok el, a feladatom az, hogy tanácsot adjak, a jog szerint mi lehetséges, kinek mi jár, mi a jogszerű. Ha pedig mediátorként, akkor a felek maguk keresnek megoldásokat, és nem muszáj pontosan olyan döntést hozniuk, amit adott esetben a bíróság hozna. 

 

Kapcsolatfelvétel: 

Amennyiben nem tudja eldönteni, hogy az Ön esetében mi lenne hatákonyabb, keressen meg egy személyes egyeztetés céljából >>>

 

Személyre szabott, professzionális jogi megoldások, valamint közvetítés családi és üzleti ügyekben, magyar és angol nyelven >>>

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil