Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

DSC 7029 ok ka

A választás a legnagyobb kapacitásunk. Öleljük magunkhoz a különbözőségeinket, ahelyett, hogy elítélnénk és rosszá tennénk a másikat. Teremtsünk egy nagyszerűbb világot. Mit választasz? 

Költöznének, de a lakásuk szocpollal terhelt? A szocpol átvihető az új lakásra - hogy pontosan hogyan, azt alább összefoglalom.

 

 

Ha a lakást, amiben laknak, annak idején szocpol igénybevételével vásárolták vagy építtették, akkor az ingatlanra a Magyar Állam javára bejegyezték a jelzálogjogot és az elidegenítési és terhelés tilalmat. Ez az adásvételi szerződés megkötésétől, építkezés esetén a használatbavételi engedély kiadásától számított 10 évig terheli az ingatlant. Ezen időszak alatt a lakás nem adható el, és itt szeretném közbeszúrni, hogy nem is adható bérbe, vagy nem hasznosítható üzletként, irodaként!
(A családok otthonteremtési kedvezménye kizárólag a támogatott személy és a (3) bekezdés szerinti gyermeke lakásigényének kielégítése céljából nyújtható. A szerződéskötéskor vállalni kell ugyanis, hogy a lakásban életvitelszerűen kívánunk tartózkodni; tehát a lakás nem hasznosítható kiadás, iroda, vagy üzleti célra, hiszen ha ez kiderül, a támogatást vissza kel fizetni.)

 

szopcol

 

 

10 év persze hosszú idő, ez alatt sok minden történhet..

 

KÖLTÖZÉS

 

Ha kinövik a lakást, és másikba költöznének, akkor a támogatást vissza kell fizetni - kivéve, ha az eladott lakás helyett másik lakóingatlant vásárolnak, építenek, vagy elcserélik. (Amiben szintén életvitelszerűen kell tartózkodni, tehát továbbra sem jöhet szóba a kiadás.) Ekkor van lehetőség a szocpol tovább vitelére, a másik lakásra történő átjegyzésére. Ilyen esetben az ingatlan fekvése szerint illetékes kormányhivatal – kérelemre – felfüggeszti a támogatás visszafizetésével kapcsolatos kötelezettséget, lakásvásárlás esetén 1 évre, lakás építés esetén maximum 3 évre, feltéve, hogy a támogatott személy a szocpol összegét befizeti a másik lakás megszerzéséig a kincstári letéti számlára.

 

Ahhoz, hogy a támogatás teljes összege átvihető legyen, legalább akkor értékben kell lakást vásárolni, mint amennyi az értékesített lakóingatlan eladási ára, és igazolni kell, hogy az új lakás vásárlása a réginek a vételárából történt.

 

Ha kisebb értékű lakás vásárlása történik, akkor az eladási és vételár különbözetének arányos részét vissza kell fizetni. Az eladás ár az alábbi tételekkel csökkenthető:

 

– a lakáseladásból származó jövedelem után a NAV által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,

 

– azzal az összeggel, melyet az adós az eladásból származó bevételből az értékesített lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,

 

de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett kedvezményegyüttes összegének kétszeresét.

 

 

Fontos, hogy először a meglévő lakást kell eladni, és csak utána lehet az új lakást megvásárolni. A lakáseladást az adásvételi szerződés megkötésétől számított 60 napon belül be kell jelenteni a kormányhivatal felé egy nyomtatványos, csatolva a szükséges iratokat, kérelmezve a visszafizetési kötelezettség felfüggesztését.

 

 

Az új lakás megszerzését az új lakásra megkötött adásvételi szerződés, csereszerződés, vagy építés esetén a használatbavételi engedély igazolja. Ha hitelt érdemlően igazoltuk az új lakás megszerzését, a letétbe helyezett összeget visszafizetik, és a szocpolt biztosító jelzálogjogot és elidegenítési és terhelési tilalmat az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra átjegyzik.

 

Nem lehet átjegyezni a szopcolt olyan lakásra, amelyet közeli hozzátartozótól, élettárstól vásároltunk.

  

Szocpollal terhelt lakás vásárlása - vevőként 

 

Amennyiben szopcollal terhelt ingatlant vásárolna, akkor jó tudni, hogy a földhivatal csak akkor jegyzi be tulajdonjogunkat, ha mellékeljük a szocpol visszafizetéséről vagy a visszafizetési kötelezettség felfüggesztéséről szóló igazolást. Ezért érdemes belefoglalni az adásvételi szerződésbe, hogy az eladó vállalja ezen okirat bemutatását, átadását.

 

Ha kérdesei vannak, forduljon hozzám bizalommal fenti elérhetőségeimen. 

 

 

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil