Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

DSC 7029 ok ka

A választás a legnagyobb kapacitásunk. Öleljük magunkhoz a különbözőségeinket, ahelyett, hogy elítélnénk és rosszá tennénk a másikat. Teremtsünk egy nagyszerűbb világot. Mit választasz? 

A felmondás és a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés nem ugyanaz. A cikkből kiderül, mi a különbség. 

 

 

Minden dolgozó anyának, és mindazoknak is, akik még csak tervezik a munkába való visszatérést, tudnia kell, hogy mi a különbség a felmondás és a „közös megegyezés”, vagyis konkrét megnevezésén: közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés között. Két teljesen különböző dologról van ugyani szó.

 

Alá kell-e írni a közös megegyezést, ha a munkáltató ezt „javasolja”? Kinek előnyös valójában a közös megegyezés? Ha már menni kell, hogyan jár jobban: ha elbocsátják, vagy ha aláírja a közös megegyezést?

 

A FELMONDÁS

 

A felmondást azt jelenti, hogy a munkáltató egy egyoldalú intézkedéssel elbocsátja a munkavállalót. Tehát ilyenkor a munkáltató hoz egy döntést, a munkavállaló pedig tudomásul veszi (vagy ha jogszerűtlen volt az intézkedés, akkor perel.)

 

Azonban fontos tudni, hogy 3 éven aluli kisgyermeket nevelő munkavállalók (anyák, vagy gyermeküket egyedül nevelő apák) védett munkavállalónak minősülnek, így őket kizárólag a következő esetekben lehet rendes felmondással elküldeni:

 • ha a munkavállaló képessége indokolja a felmondást, mert a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlanságból jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi
 • vagy ha a munkáltató működésével összefüggő okból (pl. átszervezés, munkakör megszűnés) szükséges ez, ÉS ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló munkaszerződése szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami az anyuka képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő lenne; vagy ha ugyan van ilyen, de ő ezt az ajánlatot elutasítja.

Egy 3 év alatti gyermeket nevelő anyának felmondani tehát csak a fenti jogszerű indokok fennállása esetén, egy korrektül megindokolt írásbeli felmondással lehet - vagyis önmagában az, hogy a főnök azt állítja, hogy nem tudja majd visszavenni Önt, mert be van töltve az eredeti pozíciója, vagy hogy átszervezés és „nagy átalakítások” voltak a cégnél, még nem jelenti azt, hogy máris nekiállhat az álláskeresésnek. Legjobb, ha ilyenkor mindenekelőtt jogi szakértővel, ügyvéddel konzultál, még mielőtt bármit is aláírna.

 

 

A KÖZÖS MEGEGYEZÉS

 

A „közös megegyezés”, vagyis a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés azt jelenti, hogy a munkavállaló és a munkáltató közösen úgy határoznak, hogy a munkaviszonyt egy adott dátummal megszüntetik. Már az elnevezésből is logikusan következik, hogy ehhez közös akarat kell, méghozzá valódi közös akarat. Ha Ön valójában nem szeretne távozni a munkahelyéről, miért állapodna meg ilyesmiben a főnökével? Fontos tudni, hogy közös megegyezéssel való munkaviszony megszüntetést nem kötelező aláírnia. Ha pedig nem írja alá, akkor a legrosszabb, ami történhet, az az, hogy elbocsátják – de ezt csak a fent említett konkrét feltételek fennállása esetén, vagyis jogszerű indokkal tehetik meg, a törvényben biztosított felmondási időt – és amennyiben a jogosultsági feltételeknek megfelel, végkielégítést – biztosítva.

 

Mi jár felmondás esetén, és mire számíthat közös megegyezés esetén?

 

Ha felmondanak Önnek, akkor jogosult lesz a felmondási időre járó bérére, és – amennyiben már több mint 3 éve dolgozik ennél a cégnél – végkielégítésre.

A felmondási idő általában 30 nap, kivéve, ha a munkaszerződésedben ettől eltérő időtartamot rögzítettetek; viszont ha már régóta a cégnél dolgozik, akkor a következő „plusz” napok illetik meg:

 • ha több, mint 3 éve dolgozik a cégnél, akkor +5 nap
 • ha több, mint 5 éve, akkor +15 nap
 • ha több, mint 8 éve, akkor +20 nap
 • ha több, mint 10 éve, akkor +25 nap
 • ha több, mint 15 éve, akkor + 30 nap

A felmondási idő meghatározásakor figyelembe kell venni azt az időtartamot is, amikor (fizetés nélküli szabadságon volt gyermekével.

 

Végkielégítésre akkor jogosult, ha már több, mint 3 éve dolgozik az adott munkáltatónál, és nem a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, vagy egészségügyi okkal összefüggő képessége miatt mondtak fel Önnek.

 

A végkielégítés mértéke:

 • ha legalább 3 éve dolgozik a cégnél, akkor 1 havi,
 • ha legalább 5 éve, akkor 2 havi,
 • ha legalább 10 éve, akkor 3 havi,
 • ha legalább 15 éve, akkor 4 havi
 • távolléti díj összegével egyezik meg.

Megjegyzendő, hogy korábban „átlagkereset” alapján számították a végkielégítés mértékét, az új Munka törvénykönyve viszont „távolléti díjat” említ, amelyet az esedékesség időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani.

 

Melyik előnyösebb?

 

Ha a főnöke behívatja, és közli, hogy nem tudja Önt tovább foglalkoztatni, mert – tegyük fel – átszervezés volt, és megszűnt a munkakör, amiben korábban dolgozott, valamint más megfelelő pozíciót sem tud az Ön számára felajánlani, és mindezekre figyelemmel a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést javasolja, mindenekelőtt kérjen időt annak átgondolására, hogy érdemes-e elfogadnia az ajánlatot. Az a munkáltató, aki azzal fenyegeti a munkavállalót, hogy ha az nem írja alá a közös megegyezést, akkor felmond neki, jogszerűtlenül és rosszhiszeműen jár el.

 

Az alábbi információk a közös megegyezés aláírásáról való döntéshez csak támpontként szolgálhatnak. Ne feledje, hogy ha biztosra akar menni, akkor érdemes szakértővel konzultálnia, hisz minden eset egyedi.

 

Általánosságban az mondható el, hogy ha előreláthatólag jogszerű lenne a felmondás (ld. a védett munkavállalóknak való felmondásra vonatkozó feltételeket fent), és a közös megegyezésben a munkáltató legalább akkora összeget felajánl, mint amennyi akkor járna Önnek, ha felmondanak, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy aláírja. És itt kezdődhet az alkudozás is akár.

 

Jó, ha tudja, hogy a munkáltató számára a közös megegyezés a biztosabb megoldás, hiszen egy felmondást a munkáltatónak meg kell indokolnia, valós és okszerű indokkal. A dolog kimenetele azonban olyan szempontból bizonytalan a munkáltató számára, hogy a munkavállaló pert indíthat, ha nem érzi jogszerűnek az intézkedést. Ezzel szemben a közös megegyezést nehezebb utólag megtámadni, hisz a munkavállalónak igen körülményes lehet bebizonyítani pl. azt, ha kényszerrel, megtévesztéssel vették rá arra, hogy aláírja a munkaviszonyt megszüntető nyilatkozatot. (Természetesen nem kizárt.)

 

Előfordul-e, hogy a felmondás és a közös megegyezés között az anyuka választhat?

 

Meglehet, hogy felajánlják a közös megegyezést, de ilyenkor mindenekelőtt azt érdemes tisztázni egy jogi szakértő segítségével, hogy mekkora az esélye, hogy – a közös megegyezés el nem fogadása esetén – a munkáltató megalapozottan élhet a rendes felmondással. Ha nagy eséllyel megáll majd a felmondás, és a közös megegyezésben legalább annyit felajánlottak, amennyi egyébként is járna a törvény szerint (felmondási időre járó bér + végkielégítés, és természetesen a fel nem használt szabadság megváltása), akkor reális alternatíva lehet a közös megegyezés is. Ha azonban úgy is döntünk, hogy elfogadjuk, álljunk ki saját érdekeink mellett

 • a pontos összeg
 • és a munkaviszony megszűnésének dátuma

tekintetében.

 

Vagyis: alkudozhatunk egy kicsit, kérhetünk például egy kicsivel többet, mint amennyi a törvény szerint járna, hiszen – mint fent írtuk – a közös megegyezés a munkáltatónak a kényelmesebb megoldás.

 

Másrészt pedig gondoljuk végig, hogy milyen dátummal megyünk bele a munkaviszony megszüntetésbe. Ehhez állapítsuk meg, hogy mikor lenne vége a munkaviszonyunknak felmondás esetén? Ha a közös megegyezéssel ennél korábban lesz vége, akkor figyelemmel kell lennünk arra is, hogy a biztosítási jogviszonyunkkal mi lesz, reális esély van-e rá, hogy időben találunk másik munkát? Ha nem, akkor ezt a kényelmetlenséget (a biztosítási jogviszony megszakadását) is kompenzálnia kellene a kapott összegnek.

 

Nyilvánvalóan, minél kisebb az esélye annak, hogy a felmondás jogszerű lehetne, annál nagyobb tere van az alkudozásra.

 

Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült, és nem minősül jogi tanácsadásnak. Ha bizonytalan a munkába való visszatéréssel kapcsolatban bármilyen jogi kérdésben, forduljon ügyvédhez, jogi szakértőhöz. 

 

Tegye fel a kérdését itt >>>

 

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil