Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

DSC 7029 ok ka

A választás a legnagyobb kapacitásunk. Öleljük magunkhoz a különbözőségeinket, ahelyett, hogy elítélnénk és rosszá tennénk a másikat. Teremtsünk egy nagyszerűbb világot. Mit választasz? 

Nem kell lemondaniuk a gyed-ről azoknak az anyukáknak, akik jövőre kívánnak visszatérni munkahelyükre, bevezetik a diplomás gyedet, több gyermek után pedig több pénz jár majd 2014-ben. Az új családtámogatási intézkedésekről röviden.

 

 

Jó hír azoknak a kismamáknak, akik 2014-ben tervezik a visszatérést a munkahelyükre, hogy jövőre a gyes és gyed folyósítása mellett is lehet dolgozni, nem kell lemondani sem a gyedről (ha a gyermek még nincs 2 éves), sem a gyesről (ami jelenleg csak részmunkaidő vállalása esetén jár.) Aki tehát most fontolgatja azt, hogy jövőre újra munkába állna, számolhat azzal, hogy több marad majd a zsebében.

 

De az is több bevétellel kalkulálhat jövőre, aki még otthon marad a gyerekeivel, hiszen, míg a jelenlegi szabályozás szerint a gyermekek után járó ellátások nem járnak párhuzamosan, hanem választani kell belőlük, 2014-től több jogcímen is igényelhető ellátás. Például ha megszületik a kistestvér, és őutána tgyásra lesz jogosult az édesanya, akkor a nagyobb testvér után járó gyes-ről le kell mondania.) 2014-től ez is változik, minden gyermek után igénybe lehet venni az ellátásokat, a példánál maradva: a tgyást és a gyest. Vagy adott esetben gyed-et és gyest, vagy éppen két gyest.

 

Megjegyzendő, hogy aki a gyermek egyéves kora előtt munkába áll, annak viszont nem járnak az ellátások (ez a jelenlegi szabályozás szerint is így van: a gyermek egyéves kora előtt nem lehet munkába állni - helyesebben: lehet dolgozni, de akkor nem jár gyed. Vagyis, ha például a tgyás lejártát követően, a gyermek 6 hónapos korában tér vissza az édesanya a munkahelyére, helyette a gyed-et, amennyiben a feltéteknek megfelel, az édesapa igényelheti, vagy pedig gyest vehet igénybe valamelyik szülő.)

 

További intézkedés, hogy bevezetik az ún. diplomás gyed-et (diákgyed), vagyis a felsőfokú képzés nappali tagozatán tanuló hallgatók, akik két aktív félévet teljesítettek, jogosultságot szereznek a gyermekük után gyed ellátásra, később gyesre. (A gyed alapja ebben az esetben a minimálbér összege lesz, kivéve a mesterképzésben vagy doktori képzésben résztvevőket, akik a garantált bérminimum után számított gyedet kapnak majd.)

 

Mindemellett azok a munkaadók, akik a szülés után visszatérő kismamákat foglalkoztatnak, 2014-től még több adókedvezményben részesülnek, mint eddig.

 

Mindig is megoldandó kérdés volt az anyukák számára, hogy amíg dolgoznak, illetve tanulmányaikat folytatják, a gyermekfelügyeletet megoldják. Ismert, hogy az ország egyes területein a bölcsődék túltelítettek, nehéz a bejutás, sokszor az óvodákba is. Ha pedig állami intézménybe nem kerül be a gyermek, maradnak a fizetős szolgáltatások (családi napközi, bébiszitter.) Ez sok családban komoly tízezreket vitt el havi szinten, ezt a terhet viszont az új intézkedések most csökkenthetik.

 

A munkaadóknak nyújtott adókedvezmények kiterjesztése is növelheti a kismamák elhelyezkedési esélyeit. A szülés után visszatérő kismamát foglalkoztató munkavállalók ugyanis 3 évig adókedvezményben részesülnek, és ezt a kedvezményt jövőre a három vagy több gyermeket nevelő anyukák esetében 5 évre kiterjesztik - ha a kismama alacsonyabb járulékterhet jelent a munkáltató számára, akkor remélhetőleg szívesebben alkalmazzák majd.

 

A tervezett intézkedések hatására - vagy egyébként is - talán Ön is tervezi már a munkába való visszatérést.

 

Ha szeretné körbejárni, hogy milyen jogok illetik meg gyermeket nevelő szülőként, kötelesek-e visszavenni Önt, és milyen feltételekkel, akkor jöjjön el egy személyes konzultációra, amely során minden kérdésére választ kap. Ha más pozíciót ajánlanak fel Önnek, mint amiben eredetileg, szülés előtt dolgozott, vagy el akarják bocsátani, célszerű lehet megvizsgálni, hogy a munkáltató intézkedése jogszerű-e. Itt veheti fel velem a kapcsolatot, amennyiben tanácsra van szüksége. >>>

 

Szeretettel várom jelentkezését!

 

Frei Anita ügyvéd

 

 

 

 

 

felirat kicsi 

 


 

 

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil