Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

DSC 7029 ok ka

A választás a legnagyobb kapacitásunk. Öleljük magunkhoz a különbözőségeinket, ahelyett, hogy elítélnénk és rosszá tennénk a másikat. Teremtsünk egy nagyszerűbb világot. Mit választasz? 

Tévhit, hogy az új Mt. alapján a felmondási védelem a kismamát már nem illeti meg.

 

Az új Munka törvénykönyve 2012. júliusában, vagyis immár egy éve lépett hatályba, és rendelkezései továbbra is védik a gyermeket nevelő anyákat. A kismamákra vonatkozó munkajogi szabályokról itt olvashat részletesen >>

 

Valóban igaz azonban, hogy az új Mt. bizonyos tekintetben változásokat hozott.  A módosítások lényege, hogy a három évesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyák (vagy egyedülálló apák) a törvény szerint továbbra is védett munkavállalóknak minősülnek, ez a védelem ma már nem korlátlan.

 

Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy a kismamákat megillető felmondási védelem mindaddig korlátlan, amíg az anya otthon van a 3 év alatti babával.

- Ha a gyermek betölti a 3. életévét, a munkáltató bármely jogszerű és valós indokkal elbocsáthatja az anyukát. A felmondás mindjárt a baba 3. születésnapját követő napon közölhető.

- Ha az anyuka a gyermek 3 éves kora előtt visszatér dolgozni, ugyan védett munkavállalónak minősül, de a védelem ekkor már a következő korlátozásokkal érvényesül: Amennyiben a munkáltató működésével összefüggő okból (pl. átszervezés) indokolt a felmondás, és a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz hasonló másik, betöltetlen munkakör, vagy van ilyen, de azt a munkavállaló visszautasítja, úgy elbocsátható a kismama rendes felmondással.

Jó tudni:

 

- Ha a kismama visszatér a munkahelyére még a gyes lejárta előtt, de újra várandós lesz, akkor ismét felmondási védelmet élvez (korlátlanul) a terhesség tényére tekintettel. A felmondási védelem azonban csak akkor illeti meg, ha a munkáltatóval közli állapotát.

- A munkaviszony közös megegyezéssel bármikor megszüntethető, azonban a munkavállaló sohasem kötelezhető ilyen megállapodás aláírására. Érdemes jogi szakértővel megkonzultálnia, vajon érdemes-e elfogadnia a munkáltató ajánlatát.

 

Egy gyakorlati példa:

 

A munkavállaló x munkakörben dolgozott, mielőtt elment szülni. A cégnél négyen dolgoztak ilyen munkakörben, de amíg a kismama otthon volt a babával, össze kellett vonni egyes munkaköröket, így ma már csak 2 x pozíció van a cégnél. A kismama jelzi, hogy szeretne visszatérni dolgozni. Mit tehet a munkáltató? 

- ha a kismama még a gyes lejárta előtt tér vissza, akkor védett munkavállalónak minősül, vagyis a munkáltató kizárólag abban az esetben mondhat fel neki, ha az x munkakör már nem funkcionál, és nincs az x munkakörhöz hasonló, betöltetlen másik munkakör - vagy van ilyen, és fel is ajánlják a kismamának, de az visszautasítja
- mivel a kismama a védett munkavállaló, és őt eredeti munkakörébe kell visszavenni, a munkáltató ez esetben nem hivatkozhat arra, hogy a kismama eredeti munkakörét határozatlan idejű szerződéssel valaki más tölti be. A munkáltató ennek a helyzetnek a feloldására valószínűleg úgy fog eljárni, hogy az egyik dolgozónak fel fog ajánlani egy másik, hasonló munkakört, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést (általában a kismamának.) Ilyenkor érdemes jogi szakértővel konzultálni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy elfogadjuk-e, és ha igen, milyen feltételekkel, ezt az ajánlatot.

- ha a kismama a gyes lejártát követően tér vissza, bármilyen, valós és okszerű okra hivatkozással felmondhatnak neki.

 

 

 

 

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil