Időpont egyeztetés

+36 30 98 97 662

Ha írásban szeretne
konzultációs időpontot kérni,
vagy kérdést tenne fel,
ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil

DSC 7029 ok ka

A választás a legnagyobb kapacitásunk. Öleljük magunkhoz a különbözőségeinket, ahelyett, hogy elítélnénk és rosszá tennénk a másikat. Teremtsünk egy nagyszerűbb világot. Mit választasz? 

Változtat-e valamit a szülői felügyeleti jogok gyakorlásán a koronavírus világjárvány idejére elrendelt vészhelyzet illetve a 2020. március 28-tól érvényes kijárási korlátozás?  

Tovább »

Ügyvédi munkám mellett mediátorként is tevékenykedem. Hogy épp melyik szerepben járok el, ez az ügyfél kérésétől, az ügy típusától függ.

Tovább »

„Ismered a mondást: Ha valakit nem győzhetsz le, állj mellé!” Mi lenne, ha minden vitában megkérdeznénk, mi más lehetséges még, mint a szokásos forgatókönyv: peren kívüli egyeztetés, pereskedés - valaki nyer, valaki veszít? Mi van, ha egy formabontó és merész ötletet bedobva mindenki nyerhet? Hogyan lehetséges ez? 

Tovább »

A gyerekek az udvaron fociznak, azonban egy szerencsétlen mozdulat következtében az egyik épület ablaka betörik. Kavicsokat dobálnak, és megsérül egy másik gyermek, vagy egy közelben parkoló autó. Játék közben véletlenül gyúlékony anyag kerül a gyerekek keze ügyébe, és tűz keletkezik, komoly anyagi kárt okozva az épületben. Az iskolában az egyik gyermek leveri a társa szemüvegét, ami eltörik. Ezek az életből vett példák, de vajon ki a felelős, ha a gyermek valamilyen kárt okoz?

Tovább »

Ha vállalkozásának weboldala van, hírlevelet küld, vagy a weboldalon keresztül értékesítést is végez, legyen naprakész az adatvédelmi szabályozással kapcsolatban.

Tovább »

Mit tehet a szülő, ha van jogerős határozat, de a külön élő szülő nem fizet gyermektartásdíjat? A tartásdíj behajtása érdekében több lehetőség is adódik. A szülő a nem teljesítő féllel szemben végrehajtást indíthat, sőt akár büntetőjogi úton is kikényszeríthető a követelés. A tartási kötelezettség elmulasztását a Büntető Törvénykönyv a legsúlyosabb esetben akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is rendeli büntetni. Azonban ne haladjunk ennyire előre, lássuk vajon miről is szól az első lépcső, a végrehajtás.

Tovább »

Szerelemtől megittasodva beköltözik a nő és a férfi a közösen bérelt lakásba, és a nappali sarkába beállítják az együtt vásárolt fikuszt is. Lássuk most ennek a mámorító pillanatnak a jogi vonatkozásait. 

Tovább »

Az esküvőn nem csak örök hűséget fogadunk a párunknak, de arra is szerződünk vele, hogy minden, a házasság alatt együtt vagy külön szerzett vagyont megfelezünk. Ha ettől a rendtől el kívánunk térni, akkor házassági vagyonjogi szerződést kell kötnünk. Ezzel szemben az élettársakat nem fele-fele arányban illeti meg a közös szerzemény, hanem a szerzésben való közreműködés arányában. Ez utólag általában elég nehézkesen bizonyítható, így a vagyonjogi szerződés az ő számukra is hasznos lehet, mert egyértelmű viszonyokat teremt. 

Tovább »

Vajon jogi szempontból milyen vonatkozásai vannak az internetes aktivitásunknak? Gondolt-e már például arra, hogy azok az adatok, amelyeket a közösségi portálokon megoszt magáról, befolyással lehetnek a munkájára? Vagy eszébe jutott-e, hogy ha gyermekéről képeket tesz közzé az interneten, annak milyen veszélyei lehetnek? 

Tovább »

Költöznének, de a lakásuk szocpollal terhelt? A szocpol átvihető az új lakásra - hogy pontosan hogyan, azt alább összefoglalom.

Tovább »

Alapvető tudnivalók a lakáskiadásról, a bérleti szerződésekről - mert az otthon a biztos pont! 

Tovább »

Gyermekünk szívesen vállalna diákmunkát a nyári szünet alatt? Megteheti, ha elmúlt már 16 éves, de a szerződést írásba kell foglalni, és szükséges hozzá a szülő hozzájárulása is. 16 év alatti gyermek viszont csak nagyon kivételes esetekben dolgozhat. A fiatalkorú munkavállalókra vonatkozó szabályokat mutatjuk be cikkünkben.

Tovább »

A 2015-ben született kisbabák után a korábbi tgyás helyett csecsemőgondozási díjat (CSED) igényelhetnek azok, akik a gyermekvállalás miatt átmenetileg kiesnek a munkaerőpiacról. 

Tovább »

A külön élő szülőknek biztosítaniuk kell a közös gyermekek kiegyensúlyozott életvitelét. Vagyis a jogszabály elvárja a szülőktől, hogy a különválás ellenére egymással együttműködjenek a gyermekeik érdekében.

Tovább »

Mennyi legyen a tartásdíj? Mikor lehet a tartásdíj csökkentését, vagy emelését kérni? 

Tovább »

A felmondás és a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés nem ugyanaz. A cikkből kiderül, mi a különbség. 

Tovább »

Márciustól mindenre új szabályozás vonatkozik, a családjogi viszonyokra is. Tartásdíj fix összegben, váltott elhelyezés, élettársnak is járhat tartás - néhány példa az újdonságok közül. 

Tovább »

A hírekkel ellentétben, tévedés, hogy a vezető tisztségviselők felelőssége az új Ptk-ban drasztikusan megnőtt volna, felesleges elrohanni felelősségbiztosítást kötni.

Tovább »

Ha Ön egy cég tagja vagy vezetője, tudnia kell: a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv magába olvasztja a gazdasági társaságokról szóló törvényt, ezzel egyidejűleg számos, a cégek működésére vonatkozó rendelkezés módosul.

Tovább »

A címben feltett kérdésre a tömör válasz: minden. A 2014-es év az új Ptk. hatálybalépésről fog szólni, amellyel szinte minden fontos jogterület változik. A legfontosabb módosításokról dióhéjban.

Tovább »

Kérdése van?

Ha írásban szeretne konzultációs időpontot kérni, vagy kérdést tenne fel, ide kattintva megteheti.

Kapcsolatfelvétel kapcsolat nyil